Stayble Therapeutics

Varje år stelopereras ungefär 1000 personer i Sverige på grund av diskrelaterad kronisk smärta i ländryggen. När ryggdisken åldras uppstår sprickor i det yttre skalet som gör att den flytande kärnan läcker ut. Nerverna blir irriterade och det gör ont I ryggen. Mellan 30 och 40 procent av de som lider av kronisk ryggsmärta har diskar som läcker. I Europa och USA rör det sig om ungefär 20 miljoner patienter. Med sin behandlingsmetod vill Stayble förbättra livet för alla som lider av diskrelaterad kronisk smärta i ländryggen.

Vår idé går ut på att injicera en känd läkemedelssubstans i ryggdiskens kärna som omvandlar den från flytande till fast, så att den inte längre kan läcka ut genom sprickorna. Om det fungerar så kommer det att vara revolutionerande för behandlingen av människor som har ont i ryggen, säger Andreas Gerward, som har sin bakgrund på Chalmers Entreprenörsskola.

Under 2013 gick innovationskontoret in med 170 000 kronor till en teknisk och affärsmässig verifiering. Tack vare stödet kunde projektteamet genomföra tidiga djurstudier för att ta reda på om den vetenskapliga hypotesen fungerade och om man kunde hitta den rätta läkemedelssubstansen. Nästa steg var att ta reda på vilka patienter som skulle vinna på att få behandlingen. 

Verifieringsstödet från Innovationskontoret gjorde att vi tidigt kunde fatta beslutet att fortsätta satsa. Vi fick bra data att bygga vidare på, säger Andreas.